U Beloj Crkvi otvorena izložba umetnika Nenada Milovanovića

Autor :  Maj 23, 2019

Izložba “Fight or flight” mladog akademskog vajara Nenada Milovanovića otvorena je u čitaonici Narodne biblioteke u Beloj Crkvi.

Važan delokrug rada Narodne biblioteke u Beloj Crkvi je izlaganje i predstavljanje rada mladih umetnika, budući da je energija mladih stvaralaca okosnica razvoja umetničkog stvaralaštva.

-U okviru manifestacije Muzeji za 10, predstavljamo rad Nenada Milovanovića. Narodna biblioteka uzima učešće u ovoj msnifestaciji koja je po svom karakteru nacionalni muzejski događaj, po šesti put, trudeći se da muzej kao okosnicu, ne samo kulture sećanja i istorije, već i jedinice savremenog stvaralaštva, stavi u prvi plan, rekao je na otvaranju izložbe direktor Narodne biblioteke Radovan Marković.

Milovanović svoj umetnički svet gradi na semantičkoj spoznaji ptice. Poistovećujuću čovekova unutrašnja stanja sa ponašanjem ptica, autor kroz figuru ptica manifestuje raspoloženja čoveka. Na taj način omogućava “pogled” duboko u sebe, i u osobe koje ga okružuju. Svojom ekspresijom želi da dočara stanje svakog pojedinca u nekoj specifičnoj situaciji, njegov karakter ili emociju koju nosi u sebi.

-Skulptura kao umetnička forma i Bela Crkva dugo vremana tokom XVIII, XIX i velikim delom XX veka, bile  su odvojene, pa je, stoga, skulptura bila prisutna u Beloj Crkvi samo u obrisima poput ponekog javnog spomenika ili  skulpture koja je sastavni deo fasada i arhitekture. Tek formiranjem vajarske kolonije u Jasenovu, skulptura zauzima počasno mesto u vizuelnim umetnostima na prostoru Bele Crkve. Tokom proteklih godina, u Muzeju su realizovane izložbe skulptura Tamare Dragan, Jovane Petković,  sa idejom prikazivanja ove kompleksne umetničke forme. Radovi Nenada Milovanovića su tehnički, ali i estetski zahtevni, iskazujući kompleksnost ekspresije izraza i emotivnog stanja na primeru ptica, a koristeći metal kao sredstvo izražavanja, istakao je Igor Vokoun, istoričar umetnosti, kustos Muzeja u Beloj Crkvi.

Nenad Milovanović je rođen 1990. godine u Beogradu.Diplomirao je na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu 2013 godine, na odseku vajarstvo, gde je završio i master studije 2015 godine u klasi prof.Miroljuba Stamenkovića. Član je ULUS-a od 2015 godine, u čijoj galeriji se predstavio svojom prvom samostalnom izložbom Fight or Fligh iste godine. 2017 godine realizovao je samostalnu izložbu u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad svojom serijom radova 7x4, a 2018 godine samostalno izlaže u Porto Montenegru u Tivtu, sa serijom radova Sink or Swim. Učestvovao  je na preko trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Do sada u javnom prostoru, skulpture Nenada Milovanovića, su postavljene u Beogradu, Jasenovu i parku skulptura galerije Ron Gambok u Australiji.

Izložba je privukla pažnju mladih, učenika OŠ “Dositej Obradović” koji su, na opšte iznenađenje prisutnih, pripremili i čitali lirsku poeziju po odabiru svoje nastavnice Zorice Burmudžije.

Za posetioce, izložba će biti otvorena do 14.juna.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30