Organizovana "Škola srpskog jezika i kulture"

Autor :  Jul 23, 2018

Škola srpskog jezika i kulture organizovana je u okviru programskih aktivnosti LETNJE ŠKOLE PLUS podržanom od strane Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbija.

Pored brojnih radionica namenjenih srpskoj deci  iz Dunavske klisure u Rumuniji, članovi Škole plus  organizovali su i  školu srpskog jezika i kulture.

Bila je to  prilika da  kroz posetu kulturno  istorijskim znamenitostima Bele Crkve, Vršca i okoline, deca i prosvetni radnici iz Srbije i Rumunije promovišu srpsku kulturu i tradiciju.

Škola plus od 2006. godine ima potpisan Protokol o saradnji sa Savezom Srba iz Rumunije i asocijacijom Tomilend iz Moldave Nove u Rumuniji. Tokom ovih dvanaest godina zajednički je realizovan veliki broj projekata i akcija.

U okviru realizacije projektnih aktivnosti organozovane su radionice namenjene srpskoj deci iz OŠ iz Radimne i Požežene  u  Rumuniji i okolnih mesta kroz školu srpskog jezika i kulture i osmišljene aktivnosti i radionice. Takođe su organozovane sportske aktivnosti, igre bez granica, izlet na ušće Nere u Dunav te izlet na Labudovo okno.

To je bila i prilika da  deca iz Rumunije upoznaju običaje i kulturu svoga naroda na njegovim izvorima, a deci iz Srbije da razmene iskutstva sa vršnjacima iz Rumunije i upoznaju vrednosti različitih kultura.

Ciljevi programskih aktivnosti usmereni su na:

-Očuvanje kulturnog identiteta Srba i  doprinos  negovanju Kulture sećanja;

- Očuvanje svesti  o  pripadnosti srpskom identitetu;

- Očuvanje i promociju srpskog jezika, negovanje kulture i tradicije Srba te razvijanje svesti o nacionalnom identitetu Srba;

Srpska deca i mladi iz Rumunije kao i članovi Škole plus imali su priliku da pored obilazaka i radionica, kreativno stvaraju, kao i da razmene kontakte kako bi dalje nastavili komunikaciju i druženje.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30