"Lepota različitosti" - festival koji spaja ljude i prepliće tradiciju

Autor :  Jul 16, 2018

Šesti festival horova i folklora „Lepota različitosti“ - Pod hruškou, u organizaciji Češke besede Kruščica održan je u Beloj Crkvi i Kruščici pod pokroviteljstvom Ambasade Češke Republike, opštine Bela Crkva i Nacionalnog saveta češke nacionalne zajednice. Ove godine zabeležen je najveći broj učesnika na festivalu, a organizatori su zadovoljni i brojem posetilaca.

Učesnici su prikazali pesme i igre Čeha, Srba, Rumuna, Slovaka, Grka, Makedonaca i Mađara, a na zatvaranju festival odigrali su veliko zajedničko kolo.

Opština Bela Crkva jedinstvena je po tome što u njoj živi najveći broj pripadnika češke nacionalne zajednice,  po tome što je samo u ovoj opštini češki jezik u službenoj upotrebi i po Festivalu „Lepota različitosti“ koji okuplja ljude različitih nacionalnosti koji kroz igru i pesmu čuvaju svoj jezik, kulturu i tradiciju.

Festival je otvorio Darko Bogosavljević predsednik opštine Bela Crkva.

- Čast je otvoriti ovako lepu manifestaciju. Festival „Lepota različitosti“ je uvršten u manifestacije od značaja za opštinu Bela Crkva. Nadam se da će narednih godina biti još više učesnika, da će se ova manifestacija omasoviti kao što se iz godine u godinu dešavalo i do sada. Želim vam prijatan boravak i lepe nastupe u Beloj Crkvi i Kruščici, rekao je Darko Bogosavljević predsednik opštine Bela Crkva.

Predvođeni “Belocrkvanskim mažoretkinjama” u defileu od Centra za kulturu do Gradskog parka išli su članovi KUD ,, Vukomir Vidić - Uča'' iz Kusića, KUD ,,Đorđe Maletić'' iz Jasenova, Češka beseda Kruščica, Češka beseda Bela Crkva, Pevačka grupa iz Rešice, OŠ ,,Sava Munćan '' Kruščica, Seniori iz Šumperka iz Češke Republike, Dom Kulture Padina, Dom Kulture Debeljača, KUD ,, Kantakuzina'' Smederevo, KUD ,, Vuk Stefanović Karađžić'' iz Plandišta, KUD ,,Ostrovo'' iz Ostrova kod Kostolca, i ,,Valašska cimbalovka'' iz Valaške Mezižiči iz Češke Republike.

- Pozdravljam vas ispred Češke besede Kruščica, organizatora festivala. Trudili smo se da okupimo što više manjina na ovom festivalu i prikažemo koliko multietničke lepote ima i koliko je bogata Srbija, istakao je Jozef Irović predsednik Češke besede Kruščica.

Nastupi ispred muzičkog paviljona praćeni su burnim aplauzima, tako je bilo i tokom dva naredna dana u Kruščici u kojoj su u subotu nastupali horovi i pevačka društva, a u nedelju folklorne sekcije.

Festival je završen dodelom zahvalnica i zaštitnog znaka festivala svima koji su pomogli organizaciju – Ambasadi Češke Republike, opštini Bela Crkva, Nacionalnom savetu češke nacionalne zajednice, MZ Kruščica, UKD “Centar za kulturu Bela Crkva” i OŠ “Sava Munćan” iz Kruščice.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« April 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30