Murali stari gotovo dva veka

Autor :  Mar 08, 2018

Belocrkvanka Milijana Stanković, nastavnica likovne kulture u penziji živi u jednoj od kuća sa najlepšim ajnforom na čijim su zidovima oslikani murali, a na plafonu ornamenti stari verovatno koliko i sama kuća koju je u 18. veku sagradila porodica Siegl. Nekoliko kuća dalje nalazio se i hotel “Siegl”.

Milijanin deda bio je prvoborac u Velikom ratu, učesnik Mojkovačke bitke. U Beloj Crkvi se obreo posle II Svetskog rata, a tek 1948. godine dobio je kuću zbog zasluga u ratovima. Od kada zna za sebe Milijana se divila muralima, volela je da slika i postala nastavnica likovne umetnosti, pa ne čudi da su ova remek dela dvorišnog ukrašavanja i danas u odličnom stanju.

U Beloj Crkvi je živelo više porodica Siegl. Potes na kom se nalaze kuća i zgrada nekadašnjeg hotela „Siegl“, zgrada opštine, crkva Svete Ane, nosio je naziv „Sieglovo brdo“. To dovoljno govori o moći ove porodice, koja je osim hotela posedovala i vinograde o čemu svedoči podrum kuće i burad koja su u podrumu sklapana koliko su bila velika.

Suvi ulaz ili ajnfor, ajnfort, prvo je što onaj ko ulazi u kuću vidi, a u ovoj kući on je predivan.

- Ovi murali su slikani na mokrom malteru anilinskim bojama rastvaranim krečnim mlekom, zbog toga su se održale – malter ih je upio i opstale su do danas. Na plafonu su majstori radili sa mustrama, uspela sam da izbrojim sedam mustri na osnovu kojih se dobija utisak trodimenzionalne slike. Žao mi je što se vodenica ne vidi dobro, nisam sigurna da li je to mlin u Jasenovu. Na jednom zidu je naslikan Bazjaš i Golubačka tvrđava. Toliko je detaljno urađeno da na brodovima možete da izbrojite mornare. Na drugom zidu je kuća Katarinen Hof za koju verujem da se nalazi u današnjoj Beogradskoj ulici, kaže Milijana.

Retuširala je Milijana sasvim male delove koji su bili oštećeni, a na zastavi ispred kuće Katarinen Hof koja je bila zamazana, skinula je sloj kreča i naslikala umesto orla tri deteline u znak sećanja na tri porodice Bojat, Stanković i Milanović koje žive u ovoj kući.

Nije samo ajnfor u ovoj kući vredan pažnje, od kapije do kraja placa kuća je pravi biser istorije Bele Crkve.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31