JKP "Belocrkvanski komunalac" pokrenulo akciju "Sakupi i uštedi-recikliraj i pobedi"

Autor :  Mar 08, 2018

JKP „Belocrkvanski komunalac“ pokrenulo je akciju pod nazivom „Sakupi i uštedi-recikliraj i pobedi“, a namenjena je učenicima belocrkvanskih osnovnih i srednjih škola. Akcija sakupljanja sekundranih sirovina počela je tokom „Dečije nedelje“, a trajaće do kraja maja 2018.godine. OŠ „Sava Munćan“ iz Kruščice sa samo 74 učenika trenutno ima najviše prikupljenog papira i PET ambalaže.

Cilj takmičenja je da se deca podstaknu da razmišljaju o životnoj sredini i reciklaži. Korist je višestruka: selekcija ambalažnog otpada, razvijanje ekološke svesti kod učenika, menjanje loših navika u porodici kod starije populacije, štednja prirodnih resursa zahvaljajući reciklaži, vaspitni i obrazovni aspekti.

Svim školama su date po dve džambo vreće, koje komunalno preduzeće odvozi danima kada se inače vozi smeće, a u preduzeću se precizno meri i evidentira učinak. Reciklabilni materijal odvozi se i kontejnerima koje je prošle godine svim školama donirala nemačka organizacija GIZ.

Količina prikupljenog otpada iz jedne škole će se deliti na broj učenika te škole. Pobednička škola će na kraju ove akcije, na ime osvojenog prvog mesta i najviše sakupljenog reciklabilnog otpada, od JKP „Belocrkvanski komunalac“ dobiti 150.000,00 dinara. Nagrađuju se posebno osnovne, a posebno srednje škole. O tome kako će biti utrošen novac dobijen na osnovu najboljih rezultata u prikupljanju ambalažnog otpada – odlučivaće đački parlamenti u svakoj školi, a u saradnji sa direktorom škole.

Akcija se završava krajem maja, a pobednici se nagrađuju 5. juna povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

Deca i nastavnici u Kruščici organizovano donose svakog dana papir i PET ambalažu, do sada su predali 230 kg papira i 505 kg PET ambalaže i daleko su ispred svojih vršnjaka iz Bele Crkve i drugih sela u kojima ima mnogo više učenika!

Iz JKP „Belocrkvanski komunalac“ kažu da veruju da će se uključiti u većoj meri i učenici i zaposleni iz Vračevgaja, Jasenova, Kusića i Grebenca, i naravno dve belocrkvanske škole. Učenici Tehničke škole za sada su ostvarili bolji učinak u odnosu na učenike Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Mart 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31