Članci poređani po datumu: Petak, 03 Maj 2019

Prema najavama meteorologa naredni dani biće kišoviti i znatno hladniji.


U subotu će, kako najavljuju, novo naoblačenje s kišom i pljuskovima zahvatiti Vojvodinu, a do kraja dana i ostale predele zemlje.

U nedelju zahlađenje sa kišom u svim krajevima, a najpre na severu. U ponedeljak vrlo hladno.

Pogledajte prognozirane vremenske prilike za ovaj deo južnog Banata u periodu od 4. do 12. maja:

maj2019vremjbevrsac2019vrememaj2019

Objavljeno u Vesti

U Beloj Crkvi je održana 23. redovna sednica Skupštine opštine, kojom je predsedavao Marjan Aleksić, predsednik Skupštine opštine.

Objavljeno u Vesti

Uskoro kreće sezona godišnjih odmora, i ukoliko planirate da odmor provedete van Srbije trebalo bi da proverite imate li sve što je potrebno kako biste izbegli neprijatne situacije, od kojih neke podrazumevaju i vraćanje sa granice.


Razlozi zbog kojih možete biti vraćeni sa granice:

- Ako pasoš ističe za manje od tri meseca -

Sa aerodroma i graničnih prelaza mogu da vas vrate i ako vam pasoš ističe za manje od tri meseca. To pre svega važi ako idete u zemlje Evropske unije i potpisnice Šengenskog sporazuma.

Osnovni razlog je to što ukoliko imate pasoš koji ističe za jedan ili dva meseca ili još kraće, moglo bi se desiti da u slobodnom viznom režimu otputujete u neku od tih zemalja, tamo ostanete duže i zateknete se sa nevažećom putnom ispravom.

- Zeleni karton -

Ukoliko svojim automobilom putujete u Makedoniju i BiH neophodno je da kupite zeleni karton. On može da se nabavi na samim graničnim prelazima ili u njihovoj blizini. Isti dokument vam je potreban i ako idete u Rusiju, Bеlоrusiјu, Ukrајinu, Моldаviјu, Тursku, Izrаеl, Irаn, Аlbаniјu, Тunis i Маrоkо.

To je potvrda da je vozilo kojim ulazite u drugu državu osigurano. Drugim rečima, to je dokaz da će sva šteta, materijalna ili nematerijalna, koju vozač eventualno pričini trećim licima u saobraćajnoj nezgodi u inostranstvu, biti nadoknađena.

Ako putujete u države članice EU, kao i u Švajcarsku, Norvešku, Island, Andora i Crna Gora, zeleni karton vam nije neophodan. Za te države dovoljno je da imate registracionu nalepnicu na automobilu.

- Saglasnost za putovanje dece u inostranstvo -

Novim Zakonom o graničnoj kontroli ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018), koji je stupio na snagu 3. aprila 2018. godine, propisano je da je za prelazak državne granice maloletno lice, državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, ili zakonskog zastupnika.

Izvor: paragraf.rs

Objavljeno u Vesti

Za prethodne dve godine imamo preko 80 miliona dinara investicija u opremu u zemljoradničkim zadrugama širom Vojvodine, kazao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević na konferenciji o podsticajnim merama za zadruge u 2019.godini.


On je podsetio da je pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu od 2017. jasno prepoznao zemljoradničke zadruge kroz sve agrarne mere i konkursne linije na pokrajinskom nivou, te dodao da je neophodno finansijski podržati udruživanje poljoprivrednika, jer je to najbolji način za njihovo osnaživanje, kao i njihovu proizvodnje.

Radojević je pomenuo i novinu sa Skupštine Razvojne agencije Vojvodine, gde je predloženo da se za nabavku opreme za primarnu i prerađivačku proizvodnju opredeli 50 miliona dinara, odnosno do pet miliona po zemljoradničkoj zadruzi.

Radojević je pomenuo i da je Vlada Srbije za ove dve godine unela dodatni impuls u udruživanje poljoprivrednika i osnaživanje zadrugarstva, te da se zajednički čini maksimalan napor u pravcu koordinacije zajedničkih aktivnosti u cilju reafirmacije zadrugarstva.

Resorni sekretar je pomenuo i značaj složenih zadruga, koje su rezultat udruživanja dve ili više zadruge, i koje na taj način dolaze u položaj da ostvare subvenciju od Vlade Srbije i do 60 miliona dinara. „Reč je o ogromnim investicijama, koje treba da unaprede generalno pol?oprivrednu proizvodnju“, rekao je Radojević i poručio da Sekretarijat i ove godine nastavlja sa podrškom zemljoradničkim zadrugama.

Posebno je pomenuo značaj saradnje sa Zadružnim savezom Vojvodine, u kojem Pokrajina ima stabilnog strateškog partnera u zajedničkom uvažavanju zadrugara, čije potrebe će biti implementirane u agrarne mere.

Ministar u Vladi zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić saopštioje da je od početka akcije „500 zadruga u 500 sela“ formirano 400 zadruga, naveo da je zadrugarstvo imperativ opstanka i ostanka mladih poljoprivrednika na selu te da je zadrugarstvo zato prvorazredna nacionalna tema u Srbiji.

- I dalje ćemo se baviti zadrugarstvom na način kako smo se bavili prethodne dve godine, ne samo pričama već i delima“, rekao je Krkobabić i najavio da u ovoj godini domaćini Srbije mogu da očekuju oko 700 miliona dinara za podsticaje, što znači da oko 70-tak zadruga može da računa na ta sredstva: za novoformirane zadruge 7,5 miliona dinara, postojeće zadruge 15 miliona i za složene zadruge do 60 miliona dinara.

Izvor: Tanjug.rs

Objavljeno u Vesti