Članci poređani po datumu: Četvrtak, 03 Maj 2018
Četvrtak, 03 Maj 2018 10:44

Nema budžeta bez mišljenja građana

Budžeti opština ubuduće neće moći da budu usvojeni dok građani o njima ne daju svoje mišljenje.


U rukama građana, trebalo bi da bude i planiranje investicija,a sve to je predviđeno je izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi koje je nedavno usvojila Vlada, a koje će se uskoro naći pred poslanicima

Izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi uvodi se obaveza jedinice lokalne samouprave da u okviru svojih nadležnosti prati proces evropskih integracija Srbije.

Broj pomoćnika predsednika opštine vezivaće se za broj stanovnika lokalne samouprave, tako da će opštine od 15 000 stanovnika imati pravo na jednog pomoćnika, do 50 000 na dva, do 100 000 na tri, a ostali do pet.
Od narednih lokalnih izbora maksimalan broj članova opštinskog veća usklađivaće se takođe sa brojem stanovnika opštine ili grada pa će tako opštine do 15.000 imati pet, do 50.000 sedam, do 100.000 devet dok će ostali imati do 11 članova.

Broj članova opštinskog veća koje skupstina opštine bira na predlog predsednika opštine po važećem zakonu ne može biti veći od 11.

Predlaže se i da se broj potpisa građana potreban za pokretanje građanske inicijative fiksira na pet odsto od ukupnog broja građana sa biračkim pravom.

Takođe 100 građana sa biračkim pravom može dati predlog nadležnom odboru skupštine opštine za sprovođenje javne rasprave o nekom opštem aktu i radno telo skupštine može organizovati javno slušanje o predlozima odluka o kojima odlučuju odbornici.

Sednice skupštine opštine ili grada ubuduće će se sazivati uz minimalni rok od 24 časa.ž

Predviđeno je i da se pojedini poslovi mogu poveriti drugoj opstini ili njenom preduzeću i ustanovi ali uz prethodnu konsultaciju sa MDUL i vladinu saglasnost.

Izvor: Tanjug.rsnovosti.rs

 
 
Objavljeno u Vesti

U okviru projekta „Reci NE radu na crno“, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i Ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad posetili su kompaniju Tehnomarket iz Pančeva.


Želimo da stimulišemo ostale poslodavce da posluju na isti način kao Tehnomarket, Srbija mora da ima više kompanija koje posluju u beloj zoni i koje su kao takve konkurentne na tržištu rada, rekao je Đorđević, pošto je obišao pogon proizvodnje i poslovnu zgradu firme.

jb primer rad crno 2518 2018 maj

Čestitajući svim radnicima predstojeći Međunarodni praznik rada, poručio je da će Vlada Srbije i dalje brinuti o zaposlenima i njihovoj bezbednosti, a poslodavcima obezbediti bolje uslove rada.

Događaju su prisustvovali i načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Danijela Lončar, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović.

Objavljeno u Vesti