Članci poređani po datumu: Petak, 11 Maj 2018

Radi podsticanja veće upotrebe "pametnih" mobilnih telefona za svakodnevna plaćanja, Narodna banka Srbije, u saradnji s predstavnicima Privredne komore Srbije i Udruženja banaka Srbije, pripremila je dokument kojim se standardizuju podaci potrebni za plaćanje upotrebom dvodimenzionalnog bar-koda, tzv. QR koda.


Plaćanja korišćenjem QR koda smanjuju troškove platnih transakcija i čine elektronska plaćanja jednostavnijim, pa se građani pozivaju da koriste bezgotovinske oblike plaćanja. Dovoljno je samo da korisnik usmeri kameru telefona i skenira QR kod da bi započeo plaćanje, čime se smanjuje mogućnost da korisnik pogreši prilikom unosa podataka o plaćanju. Popularnost QR koda kod mobilnih plaćanja u svetu stalno raste, što je u skladu s rastom broja korisnika „pametnih” telefona.
 

Cilj dokumenta Preporuke za upotrebu QR koda pri prikazivanju elemenata naloga za prenos, koji se stavlja na javnu raspravu, jeste standardizacija elemenata naloga za prenos (transfer odobrenja) kojim se započinje plaćanje, a koji su sadržani u QR kodu na štampanim računima – fakturama (npr. privrednih društava koje pružaju komunalne usluge), kao i prilikom instant plaćanja na internet i fizičkim prodajnim mestima, kada navedeni kod prezentuju trgovac (npr. na tabletu ili POS terminalu), odnosno kupac (u aplikaciji za mobilno bankarstvo). Imajući u vidu da Narodna banka Srbije trenutno radi na uvođenju najsavremenijeg platnog rešenja – sistema za instant plaćanja koji će početi s radom u drugoj polovini ove godine, i da je kao jedan od modela za primenu ovog rešenja na prodajnom mestu predviđeno upravo korišćenje QR koda, jasno je da je standardizacija elemenata naloga za prenos izuzetno značajna i za realizaciju tog projekta.

Imajući u vidu navedeno, pozivamo predstavnike banaka, privrednih subjekata i sve druge zainteresovane strane da u okviru javne rasprave svoje sugestije i primedbe na dokument dostave do 21. maja 2018. godine, na imejl adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Izvor: nbs.rs

 
 
Objavljeno u Vesti
Specijalizovana laboratorija koja omogućava svim roditeljima u našoj zemlji da svoju novorođenčad testiraju na urođene metaboličke, endokrine i druge bolesti, otvorena je prošle nedelje u Kliničkom centru Srbije.

Ovakve analize do sada je bilo moguće uraditi samo u inostranstvu, po ceni od najmanje 400 evra.

Analize će se raditi o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, a naplaćivaće se samo analize stranim državljanima. Testovi će se obavljati pomoću samo nekoliko kapi krvi novorođenčeta, koja se uzima iz pete, a rezultati će biti poznati već nakon dva dana.
 
Koliko je otvaranje takve laboratorije značajno pokazuje i podatak da jedno od 1.250 novorođene dece boluje od bolesti koje ne mogu biti uočene bez ovih analiza krvi.
 
- Urođene metaboličke bolesti su heterogena grupa poremećaja metabolizma i često su posledica nedostatka ili smanjene aktivnosti enzima koji učestvuju u metabolizmu proteina, ugljenih hidrata i masti. Kliničke prezentacije su različite, a simptomi bolesti mogu da se ispolje i posle više meseci ili godina. Ukoliko lečenje ne počne odmah, može doći do oštećenja organa, kao i telesnih i psihičkih oboljenja", kaže za "Blic" direktorka Centra za medicinsku biohemiju KCS Sanja Stanković.
 
Metode koje se koriste u ovoj laboratoriji do sada nisu korišćene u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Sada će, recimo, po prvi put, biti korišćena masena spektrometrija.
 
- Naša laboratorija poseduje dva tečna hromatografa sa masenim detektorom. Jednom analizom urađenom ovom metodom moguće je da se indetifikuje i izmeri više metaboliteta i detektuje više potencijalnih metaboličkih poremećaja, priča dr Stanković.
 
Ovom metodom može da se traga za oko 30 naslednih poremećaja, ali se njihov broj stalno povećava.
 
- Primera radi, moguće je otkriti urođeni poremećaj metabolizma masnih kiselina, koji može da dovede do metaboličkih kriza, kome, pa i do fatalnog ishoda. Zatim, ukoliko se ne leči, glutarna acidurija tip-1, može da uzrokuje sliku akutnog oštećenja mozga sa teškim poremećajima u kretanju, objašnjava za beogradski list dr Stanković.
 
Na početak rada ove laboratorije čekalo se nešto više od dve godine, a razlog leži u procedurama koje su morale biti ispoštovane, ali i RFZO, koji je kasnio s obećanom dokumentacijom.
 
Izvor: Blic.rs, Foto: Ilustracija
Objavljeno u Vesti

U obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Beloj Crkvi učestvovao je i Igor Bojko, drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Beogradu čiji je domaćin bio predsednik opštine Darko Bogosavljević. Brojne delegacije položile su vence i cveće na spomenik vojnicima Crvene Armije, oslobodiocima Bele Crkve.

Vence i cveće na na spomen kosturnicu na Trgu Ruskih kadeta položili su predstavnici opštine, Ruske Federacije, društva srpsko - ruskog prijateljstva, učenici Tš „Sava Munćan“, OO Komunističke partije, Crvenog krsta i SUBNOR-a opštine Bela Crkva.

Objavljeno u Vesti