Đaci iz Mađarske u poseti Beloj Crkvi

Autor :  Apr 30, 2018

Učenici Gimnazije „Batthyany Lajos“ iz Velike Kaniže (Nagykanizsa) iz Mađarske došli su sa profesorima u Belu Crkvu, posetili crkvu Svete Ane i muzej, upoznali se sa njihovim nastankom i delom istorije varošice. Bila je to druga poseta ove školske ustanove, a kažu, doći će i naredne godine.

Goste iz Mađarske dočekali su Velečasni monsinjor i župnik Rimokatoličke župe u Beloj Crkvi Jožef Bogdan i Edita Fišer.

- Naša crkva je sagrađena je 1806. godine, iste godine je i srušena stara katolička crkva koja je bila posvećena Svetom Leopoldu, a koja je sagrađena 1717. godine kao crkva za vojnike i postala je premala da primi sve vernike. Sama Bela Crkva je istorijski veoma značajna jer je nekada ovde bio kulturni i privredni centar. I danas je u oblasti kulture ovo mesto veoma važno, rekao je između ostalog Jožef Bogdan župnik Rimokatoličke župe u Beloj Crkvi.

- Bio sam pre dve godine u Beloj Crkvi sa učenicima. Utisci su bili tako dobri da smo odlučili da dođemo ponovo. Deca su oduševljena izgledom mesta, fasadama i gostoprimstvom, pa im je ovaj istorijski čas veoma zanimljiv, rekao je Jesenoi Čaba organizator putovanja.

Usledila je poseta najstarijem muzeju u Vojvodini u kom su gosti iz Mađarske čuli kako je osnovan zahvaljujući Karlu Španu i Leonardu Bemu koji su se bavili sakupljanjem starina, videli kopiju najpoznatijeg predmeta pronađenog na području opštine Bela Crkva - Dupljajska kolica, za koja se procenjuje da su nastala oko 2000 godina pre Hrista.

Posebnu pažnju gosti su posvetili slici „Dolazak mađara u Panonsku niziju“ koja se nalazi u stalnoj postavci.

- Po delu mađarskog slikara Mihalja Munkačija kopiju je izradio lokalni slikar Georgije Putnik povodom Milenijumske izložbe. Slika prikazuje Arpada I, prvog kralja Mađarske, kojeg na obodu Dunava slovensko stanovništvo dočekuje i prihvata kao novog vladara. Munkačijev original se nalazi u Parlamentu Mađarske. Kopija se dugo nalazila u zgradi Magistrata, potom u Gimnaziji u Beloj Crkvi, a 1920. godine poklonjena je muzeju, rekao je Igor Vokoun kustos muzeja u Beloj Crkvi.

Prošle nedelje Belu Crkvu je posetila i veća grupa turista iz Temišvara, a veća poseta stranih turista se tek očekuje.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28