Belocrkvanski osnovci pripremaju monotipije za "Grafički dečiji Internacionlni konkurs" u Danskoj

Autor :  Apr 20, 2018

Grupa učenika osnovnih škola „Žarko Zrenjanin“ i „Dositej Obradović“ priprema monotipije na temu bajke Hansa Kristijana Andersena za „Grafički dečiji Internacionlni konkurs“ u Danskoj. Presu zamenjuju ruke profesorke Tereze Stamenković, a deca su izuzetno motivisana, pa će biti veoma teško da se od nekoliko desetina radova napravi selekcija najboljih 15 radova sa besprekornim otiskom.

 

Dok čekaju rezultate Internacionalnog konkursa „Lidice 2018.“ na koji su u Češku Republiku poslati radovi učenika šestih razreda, učenici petih i sedmih razreda oslikavaju uljanim bojama na linoleumu i keramičkim pločicama svoje viđenje Andersenovih bajki. Učešće na konkursu u Danskoj omogućio im je belocrkvanin Slobodan Čolić koji već 50 godina živi u toj zemlji i čak je radio ilustracije za Andersenove bajke. Prošle godine grafičar Slobodan Čolić je u Muzeju u Beloj Crkvi izlagao monotipije i monotipije sa intervencijom, učestvovao na radionici učenika osnovnih škola i odlučio da im obezbedi kotizaciju za Internacionalni konkurs.

- Deca imaju veću inspiraciju u prirodi, u muzeju, biblioteci, u mom studiju, izlazak iz kabineta uvek je izazov i ideje se množe, jer nemaju osećaj obaveze kao što ga imaju u školi. Uvek su spremni da isprobaju nove tehnike, a učešće na konkursima je naravno samo po sebi velika motivacija. Zahvalni smo Slobodanu Čoliću na tome što je našoj deci omogućio da učestvuju i inspirisao ih da rade, čitaju bajke i gledaju filmove o izradi monotipija, ističe Tereza Stamenković.

Muzej je konkurisao za dobijanje grafičke prese sa ciljem da se pomogne izrada grafičkih tehnika na radionicama, profesorka Tereza Stamenković koja je u toku studija prošla kompletnu grafičku tehnologiju voljna je da radi sa decom i želi da ustupi svoje grafičke ploče, a boje koje su ostale sačuvane nakon gašenja štamparije mogle bi da se koriste za realizaciju dečijih ideja.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28