"Uskršnji vašar" organizovan u Jasenovu

Autor :  Apr 16, 2018

Udruženje žena „Jasenovčanke“ iz Jasenova i ove godine je organizovalo manifestaciju pod nazivom „Uskršnji vašar“ u okviru koje je u sali seoskog muzeja postavljena izložba starih fotografija i rukotvorina i organizovan kulturno umetnički program u sali seoskog Doma za kulturu.

Domaćin programa bilo je kulturno-umetničko društvo „Đorđe Maletić“, a kao gosti su nastupili pesnici vršačkog udruženja pesnika „Vršac“ i gradski hor „Bella musica“ iz Bele Crkve.

Program su otvorili članovi mlađe grupe KDU „Đorđe Maletić“ igrama iz Vojvodine, a pre nastupa predstavili su već pomalo zaboravljeni običaj koji je održavan na mali Uskrs, u narodu poznat kao „kumačni ponedeljak“. U centru sela bi se okupili mladi, a zatim bi se ljubeći se kroz vrbov venčić i darujući ofarbana jaja ritualno bratimili. Nekada su ovi poljupci bili i uvod u neku buduću vezu. Nastupili su i najmlađi članovi društva, i na kraju programa starija grupa je izvela vlaške igre.

Pesnici iz Vršca govorili su svoje stihove, a hor „Bella musica“ izveo je splet narodnih pesama iz svog bogatog repertoara. Kao solisti nastupile su Biljana Stanisavljević i Tanja Sekulić.

Po zvršetku programa domaćini i gosti nastavili su druženje uz muziku i hranu koju se pripremile članice Udruženja „Jasenovčanke“.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28