Otvorena izložba "Evo mene, eto vas"

Autor :  Apr 16, 2018

Izložba koja je veoma tražena i prikazana u većini mesta u centralnoj Srbiji, po prvi put je postavljena u Vojvodini upravo u Istorijskom arhivu u Beloj Crkvi. Na 20 panoa prikazani su periodi od pada srba pod otomansku vlast, pa sve do tekovina Drugog srpskog ustanka.

O Drugom srpskom ustanku i njegovom značaju govorili su autori izložbe etnolog i antropolog Nenad Karamijalković i istoričar Slavko Stepanović . Publika je videla i pozorišnu predstavu posvećenu Drugom srpskom ustanku, u izvedbi glumaca Ilije Stepanovića i Maše Mogić iz Centra za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" iz Kragujevca.

- Tema je obrađena u širem kontekstu, a prikazani su dokumenti koji se čuvaju u našim arhivima, ili u arhivima u Beču i Istanbulu. Zanimljivo je da kolege istoričari iz Turske imaju gotovo identično viđenje događaja i ličnosti, sa akcentom na pregovorima za sklapanje mira između Miloša Obrenovića i Marašli Ali Paše, rekao je istoričar Slavko Stepanović.

Kako svaki događaj čine ljudi, a da se ne bi zaboravili, izložbom su obuhvaćene sve važne ličnosti Drugog srpskog ustanka. Belocrkvani su mogli da pročitaju biografije Arsenija Lome, Lazara Mutapa, Atanaska Rajića, Stojana Čupića, Hadži – Milentija pavlovića i drugih.

- Drugim srpskim ustankom se završava “Srpska revolucija” pod kojom podrazumevamo 12 godina stradanja od Prvog srpskog ustanka, Hadži – Prodanove bune, pa do kraja Drugog srpskog ustanka. Tekovine te borbe su bile mešovita uprava i Sretenjski Ustav, naglasio je Nenad Karamijalković etnolog i antropolog.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28