Akcijaši - veterani u Beloj Crkvi

Autor :  Okt 17, 2017

Oko 50 akcijaša iz Bosne, Makedonije i naše zemlje učestvovalo je na petom susretu akcijaša veterana, koji je povodom obeležavanja tri veka od osnivanja grada, u Beloj Crkvi organizovalo Udruženje akcijaša „Sava Munćan“.

Tri dana su se družili, ali su u skladu sa tradicijom dobrovoljnih radnih akcija, učesnici iz Lopara, Banjaluke, Kruševca, Novog Sada, Vareša, Breze, Pančeva, Tuzle, Krive Palanke, Smedereva i Aranđelovca i radili.

– Organizaciju skupa je finansijski podržala lokalna samopurava na čemu smo veoma zahvalni. Često se sastajemo, i u svakom gradu po nešto uradimo. Ovog puta smo na inicijativu Marjana Aleksića, predsednika SO Bela Crkva i u saradnji sa direktorkom i radnicima JKP “Belocrkvanski komunalac” radili na delu katoličkog groblja, kaže Anđelka Krstić ispred Udruženja akcijaša “Sava Munćan”.

-Deo katoličkog groblja koji se ne održava redovno, a koji je deo tri veka duge istorije mesta, sada bolje izgleda. Radili su akcijaši makazama, ručnim testerama i motikom i očistili deo rastinja, koje su i utovarili na traktorsku prikolicu, kaže Milica Vitomirov, direktorka JKP “Belocrkvanski komunalac”.

Slučaj je hteo da se na istom mestu i u isto vreme nađu akcijaši i Mihael Gering, potomak belocrkvanske porodice izbegle posle Drugog svetskog rata u Nemačku. Gering je došao da sa rođakom Sonjom Tucakov potraži grobove predaka. Bio je oduševljen činjenicom da se na groblju radi, a izrazio je nadu da će ubuduće groblje kao deo istorije grada biti redovno održavano.

Izvor: Južni Banat

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31