Bela Crkva obeležila tri veka postojanja

Autor :  Okt 17, 2017

Povodom obeležavanja velikog jubileja u Beloj Crkvi su bili Ambasadorka Češke Republike Ivana Hlavsova, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Šandor Egereši i pomoćnica pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Viktorija Bregun Laza, predstavnici Nacionalnih saveta češke i rumunske nacionalne manjine, opštine Žabalj, Jevrejske opštine Pančevo, sveštenici i brojni gosti iz opštine Bela Crkva.

Uvaženim gostima ispred biste osnivača Bele Crkve Klaudiusa Florimunda Mercy-a obratio se predsednik opštine Darko Bogosavljević.

– Poštovani prijatelji, imam čast da vas pozdravim danas, 15.oktobra, na dan koji je kroz vekove prihvatan kao dan osnivanja Bele Crkve koja u kontinuitetu postoji evo tri veka. U nasleđe smo dobili prelepe građevine, netaknutu prirodu, a naš je zadatak da pokrenemo novi ciklus prosperiteta i da ne zaboravimo ljude koji su osnovali Belu Crkvu. U četvrti vek postojanja naše varošice ulazimo sa bistom osnivača grofa Kalaudiusa Florimunda Mercy-a koja će nas podsećati na protok vremena, na činjenicu da su ulice kojima prolazimo, da je mesto u kom živimo, plod velikog rada i ljubavi stotina generacija.

– Značajne uspehe Klaudius Florimund Mercy postigao na Austrijskoj strani u ratu za Špansko naleđe i Velikom Bečkom ratu, a naročito u pohodima protiv Turaka sa Eugenom Savojskim. U Banatu je sproveo brojne reforme, vodio je proces kolonizacije stanovništva u Banat i formirao nova naselja: Belu Crkvu, Sveti Petar, Zadorlak, Nova Bešenova, Novi Pečuj, Deta, Kudric, Brukenau, Gutenbrun. Započeo je i sprovodio proces isušivanja močvara i formiranja oranica, a zaslužan je i za prosperitet ovog kraja, rekao je između ostalog Igor Vokoun kustos muzeja u Beloj Crkvi.

Bista grofa Florimunda Mercy-a, koju su otkrili Marjan Aleksić, predsednik SO Bela Crkva i Darko Bogosavljević, predsednik opštine, rad je akademskog slikara Nenada Bračića, a nastala je po portretu iz oko 1704. godine koji se čuva u Vojnoistorijskom muzeju u Beču. Nenad Bračić diplomirao je na Akademiji Lepih umetnosti BRERA u Milanu 1981. godine. Specijaliziro je al’fresko slikasrtvo u studiju Gienaro Franceze, Breša.

Šetnja kroz park pretvorena je u šetnju kroz istoriju, gostima su predstavljene važne građevine, a zatim i muzički paviljon na kom je bila postavljena izložba Istorijskog arhiva “ 300 godina kroz reči i slike” uz valcer koji su svirali Nenad Petroman na violini i Jaroslav Bodnar na gitari , a onda su “Belocrkvanske mažoretkinje” svojom koreografijom vratile goste u današnje vreme.

Na svečanoj akademiji održanoj u Sali Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole o nastanku Bele Crkve govorio je Srđan Božović, viši kustos muzeja u Pančevu, gimnazijalci su segmentima iz prošlosti Bele Crkve i svojim kostimima dočarali protok vekova, muzički deo programa ispunili su gradski hor “Bella musica” i tenor Nikola David.

– Na ovaj jubilej gledam kao na novi početak, novu šansu za revitalizaciju svega što naše mesto zaslužuje, od obnove privrede na prvom mestu, kao osnove da naše mesto opstane u novim privrednim okolnostima, preko uređenja arhitekture gradskog jezgra, projekata razvoja turizma, stvaranje boljih uslova za bavljenje sportom i kulturom a što će sve zajedno dovesti do povećanja standarda života u Beloj Crkvi, ostanka i povratka Belocrkvana u najlepše mesto na svetu, naglasio je Darko Bogosavljević predsednik opštine Bela Crkva.

Kroz period vojne granice u okviru koje je Bela Crkva bila ceo jedan vek publiku je proveo Vladan Jakovljević, glumac i rukovodilac “Najteatar”.

-Meni je čast i drago mi je što sam tu. Uvek sam ponosna na našu zajedničku istoriju, dirnulo me je kada je pričano o doseljavanju čeha pre gotovo dva veka. Drago mi je što vidim da se ovde češka kultura nastavlja, da u Beloj Crkvi postoji češka manjina koja dobro živi sa svima, rekla je Ambasadorka Češke Republike Ivana Hlavsova.

-Prvenstveno morate biti ponosni na vaš grad, na tri veka dugu istoriju, kao i na multietničnost ove sredine koja je jako važna kada govorimo o Evropi i o našoj Vojvodini. Smatram da ste danas dali primer kako treba obeležavati takav jubilej, bila mi je čast i zadovoljstvo što sam u ime Pokrajinske Vlade danas u Beloj Crkvi. Vi mate prošlost, imate lepu tradiciju, bogatu istoriju i to znači da ova sredina ima budućnost, rekao je Šandor Egereši, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Ni manjeg mesta, ni bogatije istorije, pa ne čudi da su ove godine izdate tri knjige. Narodna biblioteka objavila je knjigu Igora Vokouna istoričara umetnosti pod nazivom “Slike varoši” – prikazi Bele Crkve u slikarstvu. Istoričar Bele Crkve Živan Ištvanić već 40 godina istražuje i publikuje delove istorije mesta, a ove godine je objavio sveobuhvatnu “Hroniku Bele Crkve od 1717-2017.godine”. Centar za kulturu Bela Crkva pod pokroviteljstvom SO objavio je Monografiju “Bela Crkva tri veka”. Pisala su je četiri autora, Željko Komarica, Igor Vokoun, Ivana Ristić Hubert i Emanuel Veverica, pod budnim okom člana opštinskog veća za kulturu i turizam Ljupčeta Stankovića. Monografija je specifična po pristupu i obradi materije, pa danas Bela Crkva ima dva stilski različita osvrta na protekla tri veka.

Izvor: Južni Banat

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31