Prvo mesto za hor "Bella musica" na Međunarodnom festivalu u Pragu

Autor :  Okt 03, 2017

Na 11.Međnarodnom festivalu održanom u Pragu za „Krajane“ čehe iz dijaspore učestvovala su češka udruženja od Rusije do balkanskih zemalja. Srbiju su predstavljali Češka beseda Kruščica, Češka beseda Bela Crkva i gradski hor „Bella musica“ koji je osvojio prvo mesto.

Međunarodni krajanski festival održava se sa ciljem da se česi iz celog sveta okupe, druže i domaćinima pokažu na koji način i u kojoj meri čvaju tradiciju i kulturu čeha. Koliko češka Republika o tome vodi računa, najbolje pokazuje činjenica da šalju učitelje češkog jezika u 17 zemalja. Jedan od njih radi u Beloj Crkvi, opštini u kojoj živi najviše čeha na prostoru Srbije.

Da postoji ogromna želja da se poseti matica, govori i podatak da je učešće na festivalu omogućeno preko projekata.

Nakon nastupa koji su trajali dva dana, na kraju festivala svi učesnici su spontano otpevali „Ta naša češka pesma“, kompoziciju koja je izuzetno pevana i značajna kako česima koji žive u Češkoj, tako i česima u dijaspori i „Ah sinku sinku“ omiljenu pesmu Tomaša Garika Masarika osnivača i prvog predsednika Čehoslovačke.

Direktorka Međunarodnog krajanskog festivala Vera Doušova uručila je nagrade najuspešnijim horovima i folklornim društvima.

- Bilo je logično da učestvujemo na ovom festivalu dok smo radile pri Udruženju „Česi Južnog Banata“. Od 2013.godine „Bella musica“ je gradski hor i uspele smo da se izborimo da ove godine ponovo učestvujemo, jer negujemo tradiciju čeha kroz muziku. Veoma sam zadovoljna izvođenjem na oba nastupa, prvo mesto na festivalu dokaz je koliko smo truda uložile. Zahvaljujem svim članicama hora koje su izdvojile vreme i bile redovne na probama, muzičarima koji sarađuju sa nama, i verujem da će i ubuduće biti ovako lepih nagada za naš hor, rekla je prof. Danijela okanović nakon proglašenja pobednika.

Hor „Bella musica“ je na Krajanskom festivalu već osvojio jedno prvo i jedno drugo mesto.

Nastupe folklornih grupa Češke besede Kruščica i Češke besede Bela Crkva publika je propratila aplauzima, ali ove godine folkloraši nisu bili među najboljima.

- Folklorna grupa u našoj besedi već dugi niz godina najuspešnije radi i predstavlja Kruščicu i celu opštinu na brojnim dešavanjima. Izuzetnu podršku imamo od Ambasade Češke Republike, Nacionalnog saveta Češke nacionalne manjine, opštine Bela Crkva, a najveću od Ministarstva inostranih poslova Češke. Svaki dolazak u našu postojbinu našoj deci i nama puno znači, a festival je prilika da se sretnemo i sa besedama iz zemalja u okruženju sa kojima odlično sarađujemo, istakao je Jozef Irović predsednik Češke besede Kruščica.

Izvor: Južni Banat

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Januar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31