Sve opštine moraju biti povezane i razmenjivati podatke

Autor :  Sep 25, 2017

U narednih mesec i po dana sve opštine će biti međusobno povezane i u obavezi da razmenjuju podatke, te građani neće morati da prikupljaju sami dokumentaciju.

- Povezujemo lokalne samouprave u sistem koji se zove eZUP , gde su lokalne samouprave u obavezi da međusobno razmenjuju dokumenta. Više od 60 odsto opština je povezano i u narednih mesec i po dana svi moraju biti u ovom sistemu, kaže direktor Kancelarija za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

On je dodao da je prioritetni zadatak Vlade Srbije uspostavljanje transparentne, efikasne, ekonomične javne uprave a da bi to imali "moramo imati efikasnu i svima dostupnu elektronsku upravu".

Jovanović je gostujući na RTS rekao da su postignuti značajni pomaci,da su dva zakona koja će to omogućiti na putu da budu doneta Zakon o elektronskom poslovanju (u skupštinskoj proceduru), zakon o E upravi (5. oktobra na javnoj raspravi).
 

- Ti zakoni donose nekoliko bitnih stvari, pored definisanja elektronskog dokumenta, oni definišu kako se elektronski dokumenti razmenjuju, čuvaju, definišu i razne načini pristupanja uslugama elektronske uprave. Naš cilj je da i građani i privreda na lakši način pristupaju uslugama, pojasnio je on.

Upitan kada će doći trenutak da građani idu na šalter samo sa ličnom kartom, on je rekao da je to cilj zacrtan za kraj godine, ali da se radi na tome da za većinu usluga građani zahteve šalju jednim klikom preko interneta.

Izvor: Tanjug.rs 
 
 
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31