Vesti

Uskoro naplata putarine na putnom pravcu Vršac - Beograd?

Apr 20, 2018
U poslovnoj strategiji "Putevi Srbije" razmatraju naplatu korišćenja i puteva prve B kategorije. Namet bi, ukoliko dobije "zeleno svetlo" nadležnih, plaćali kamioni teži od 12 tona, a to bi svakako važilo i na putnom pravcu od Beograda do Vršca, preko Pančeva. Ukoliko zaživi ideja "Puteva Srbije" mogla bi da počne da se naplaćuje i vožnja srpskim magistralama. Doduše, samo za "teškaše", kamione teže od 12 tona. Ovaj scenario navodi se u Dugoročnom i srednjoročnom planu poslovne strategije ovog preduzeća u narednoj deceniji, do 2027. godine. Uvođenje putarine i na državnim putevima prve B kategorije moralo bi najpre da odobri nadležno ministarstvo.  U prvoj fazi bi se putarina plaćala na najfrekventnijim magistralama. U drugoj fazi, putari bi namet obračunavali i kamionima težim od 3,5 tone. Ideja naplatnog sistema već postoji. - Ukoliko se takva odluka donese, naplatni sistem se može lako proširiti i na naplatu putarine na državnim putevima prvog B reda, za one kategorije vozila za koju odluka bude glasila - stoji u strategiji "Puteva Srbije". - U tehnološkom smislu, to bi bilo proširenje elektronske naplate putarine, koje bi se realizovalo istom opremom kojom je realizovan i ENP sistem na auto-putevima, bez izgradnje naplatnih stanica. Sektor za naplatu putarine osmislio je novi sistem naplate na državnim putevima prvog B reda za vozila čija ukupna težina prelazi 12 tona, odnosno 3,5 tona u drugoj fazi, čija je prezentacija na godišnjoj konferenciji Udruženja koncesionara auto-puteva Evrope 2015. godine, potvrdila da ovaj novi koncept za naplatu putarine predstavlja funkcionalno, efikasno i jeftino rešenje. Instalacijom ovog sistema bi najpre bili obuhvaćeni državni putevi prvog B reda, koji imaju najveći intenzitet saobraćaja, a potom i preostali sukcesivno, u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava. Putari od ove mere očekuju najpre - povećanje prihoda. Ali veruju da bi putarina na ovim pravcima preusmerila saobraćaj teških vozila na auto-puteve…

Srbija će i zvanično zabraniti tanke plastične kese?

Apr 20, 2018
Srbija će zabraniti upotrebu tankih kesa i uvesti obaveznu naplatu plastičnih vrećica, rekli su dnevi list "Politiku" u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Iako nije članica EU, naša zemlja će, kao što je to nedavno učinila i Crna Gora, primeniti sve mere nedavno usvojene Direktive o plastici. Obavezu primene nove Direktive iz februara ove godine koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine, za sada imaju samo države članice, ali u Ministarstvu nam je potvrđeno da će Srbija takođe usvojiti ove smernice, jer se i u EU smatra da se problem može rešiti naplatom kesa. Izvor: politika.rs

Učenice "Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole" prve na okružnom takmičenju iz književnosti

Apr 20, 2018
Svetlana Sarapa i Miljana Nišavić, učenice drugog razreda „Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole“ osvojile su na Književnoj olimpijadi na nivou okruga najviše što se može – prva dva mesta u konkurenciji učenika drugih razreda srednjih škola. Ambiciozno se pripremaju za visok plasman na državnom nivou.

Belocrkvanski osnovci pripremaju monotipije za "Grafički dečiji Internacionlni konkurs" u Danskoj

Apr 20, 2018
Grupa učenika osnovnih škola „Žarko Zrenjanin“ i „Dositej Obradović“ priprema monotipije na temu bajke Hansa Kristijana Andersena za „Grafički dečiji Internacionlni konkurs“ u Danskoj. Presu zamenjuju ruke profesorke Tereze Stamenković, a deca su izuzetno motivisana, pa će biti veoma teško da se od nekoliko desetina radova napravi selekcija najboljih 15 radova sa besprekornim otiskom.

SPB "Dr Budislav Babić" dobila 29,9 miliona dinara za završetak izgradnje novog bloka bolnice

Apr 19, 2018
Po konkursku Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodina, Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „dr Budislav Babić“, opredeljena su sredstva u iznosu od 29,9 miliona dinara za završetak izgradnje novog bloka bolnice.

Škole u Srbiji mogu da osnivaju učeničke zadruge

Apr 18, 2018
Škole u Srbiji mogu da osnivaju učeničke zadruge, koje će se baviti uslužnim delatnostima, proizvodnjom i prodajom predmeta, prikupljanjem sekundarnih sirovina, prodajom udžbenika, što je sve predviđeno reformskim zakonima koji su usvojeni krajem prošle godine.

U okolini Bele Crkve zaplenjene cigarete

Apr 18, 2018
Tokom jučerašnjeg dana carinici su u okolini Bele Crkve, zajedno sa kolegama iz policije, zalenili 250 paklica cigareta.

Produžen "rok trajanja" registarskih tablica

Apr 17, 2018
"Rok trajanja" registarskih tablica produžen je sa sedam na devet godina, ne računajući one koje sadrže slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W koje moraju odmah da se menjaju. Zbog dužeg roka sve više vozača našlo se u problemu, jer mnogima tablice i dalje važe, ali im saobraćajna dozvola uskoro ističe. U jednoj agenciji za registraciju vozila i tehničke preglede objašnjavaju da su vozači koji na registraciji imaju slova, Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W obavezni da promene tablice na datum isteka na registracionoj nalepnici i na saobraćajnoj dozvoli. Sa druge strane, vozači koji nemaju "problematična" slova, a registracija im ističe nekoliko meseci pre tablica, imaju dva izbora. - Vlasnici vozila koji se nađu u toj situaciji mogu ili da zamene i tablice i saobraćajnu u isto vreme, ili da prvo produže registraciju, a kasnije, kad dođe vreme, zamene tablice i saobraćajnu - kažu u ovoj agenciji. Ukratko, ako vam ove ili sledeće godine ističe saobraćajna dozvola, ne morate da vadite novu. Prilikom registracije na šalteru u policiji dobićete od MUP-a potvrdu koja dokazuje da je njen rok važenja produžen. Potvrda je besplatna, a biće ispisana na dva jezika - engleskom i srpskom. - Veoma je bitno da vlasnici vozila čuvaju ovu potvrdu i nose je sa sobom, naročito prilikom putovanja u inostranstvo, ali i prilikom narednih registracija - objašnjavaju u jednoj policijskoj stanici. Ipak, uvek postoji mogućnost da vas neki nadrndani strani policajac na granici vrati kući kada krenete na odmor, jer ga niko nije obavestio da je papirna potvrda jača od plastične dozvole. Ako se odlučite da zamenite tablice, uz to ide i zamena saobraćajne i registracione nalepnice i sve košta oko 5.000 dinara. Da ne bude zabune, bez obzira na to da li tablice imaju "problematična slova" ili ne, ove godine se normalno…
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« April 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30