Uručene plakete najistaknutijim pripadnicima Sektora bezbednosti i odbrane južnog Banata za 2018.godinu

Feb 15, 2019
Načelnica Južnobanatskog upravnog okruga, povodom Dana državnosti Republike Srbije, uručila je plakete najistaknutijim pripadnicima Sektora bezbednosti i odbrane južnog Banata u prethodnoj godini. - U godini za nama, ostvarili ste izuzetne rezultate rada i na tome vam čestitam. Vaš profesionalizam, posvećenost, požrtvovanost, doslednost radu i odgovornom poslu koji obavljate, stavlja vas u red odabranih zaštitnika Južnog Banata i svih građana koji u njemu žive, a moja je čast i obaveza da vam na tome zahvalim u ime svih građana, istakla je načelnica Danijela Lončar. Dobitnici plaketa i epiteta najbolji među najboljima u 2018. godini su Šakić Marko pripadnik Specijalne brigade Pančevo, Uskoković Negoslav Odeljenje kriminalističke policije PU Pančevo i Stefanović Saša pripadnik Vatrogasno- spasilačke jedinice Kovin.

Danas je Sretenje i Dan državnosti Republike Srbije

Feb 15, 2019
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu. Sretenje je praznik od suštinske važnosti za hrišćanstvo i njegovo značenje ukazuje na na prvi susret Spasitelja sa ljudima. Prema kanonu Srpske pavoslavne crkve, svrstan je u red Gospodnjih, ali i Bogorodičnih praznika, jer se na taj dan istovremeno veliča čistota Bogorodice koju je, kako kaže predanje, prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Krstitelja, uveo u jerusalimski hram na mesto određeno za devojke. U narodu se verovalo da na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće. Obično se kaže da ako je na Sretenje oblačno – onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit. Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je proglašen i prvi ustav kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, a Srbija na ovaj dan slavi Dan državnosti. Dan državnosti Pored Dana državnosti, na Sretenje se istovremeno obeležava i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na Prvi srpski ustanak, 1804. godine. Ustanak je podignut u Orašcu kod Topole, a neposredan povod bila je „seča knezova“. Odluka o podizanju ustanka doneta je na velikom Narodnom zboru u Orašcu 15. februara, a na čelo Bune protiv dahija stao je vožd Đorđe Petrović od Turaka nazvan Karađorđe.  Obeležavanje ovog dana bilo je ukinuto sve do 2002. godine, kada je ponovo počeo da se slavi. Praznik Sretenje proslavlja se od 541. godine.

I vojvođanski đaci na sedmodnevnom raspustu zbog epidemije gripa

Feb 15, 2019
Pokrajinska Vlada je saopštila, da saglasno današnjoj odluci Vlade Srbije, donete po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti ni u školama AP Vojvodine, i to u periodu  od 18. do 24. februara. Đaci će se, kako je saopšteno, u školske klupe vratiti u ponedeljak, 25. februara.

Danas slavimo Svetog Trifuna i Svetog Valentina

Feb 14, 2019
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Trifuna, zaštitnika sela i naselja od grada i poplava, čuvara vinograda i drugih useva od raznih štetočina, a Rimokatolička crkva, takođe danas, slavi uspomenu na utamničenog episkopa tersijskog Valentina.

Novi ciklus programa nacionalnih stipendija "Za žene u nauci"

Feb 11, 2019
Mlade žene koje se bave naučnoistraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka mogu da konkurišu za nacionalne stipendije u okviru svetski poznatog programa “Za žene u nauci”. 

KAMPANJA BUDUĆNOST SRBIJE: Predsednika u Beloj Crkvi dočekalo više od 1000 ljudi

Feb 10, 2019
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon Vršca, u okviru kampanje "Budućnost Srbije" posetio je i Belu Crkvu.

KAMPANJA BUDUĆNOST SRBIJE: Vučić u Vršcu

Feb 10, 2019
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posetom Južnobanatskom okrugu, nastavio je kampanju "Budućnost Srbije" u okviru koje je posetio i grad Vršac. Posetu Vršcu, predsednik Vučić, započeo je u Tehnološkom parku gde je posetio novootvoreni DATA centar i proizvodno-poslovni objekat za proizvodnju informatičke opreme kompanije E–Smart Systems. Predsednika su ispred kompanije dočekali gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, vlasnik "E-smart sistem" Goran Veljović i direktor firme "HITeam" Dejan Tanasijević. Vučić je sa domaćinima obišao objekat i pogledao film o radu kompanije i njihovim budućim planovima. - Budućnost Srbije je u razvoju IT sektora koji je među najvećim izvoznicima Srbije. Naučno-tehnološki park u Vršcu dom je za neke od njih, istakao je predsednik Vučić. DATA centar u Vršcu otvoren je 7. decembra 2018. godine, a za izgradnju objekata, kompanija "HITeam" je od Pokrajinske vlade dobila kredit od 20 miliona dinara. Poseta je nastavljena obilaskom postrojenja za preradu pijaće vode u Pavlišu. Reč je o investiciji od nemerljivog značaja, zahvaljujući kojoj građani Vršca i naseljenih mesta imaju kvalitetnu, hemijski i bakteriološki ispravnu vodu za piće. Predsednika je dočekao direktor JKP "Drugi oktobar" Nebojša Perić. Novoizgrađeno postrojenje, čija je vrednost oko 6 miliona evra, ima kapacitet od 200 litara u sekundi, plus rezevnih 100 litara, čime je pokriven celokupan kapacitet izvorišta podzemnih voda sa izvorišta u Pavlišu, a voda je potpuno pročišćena od mangana i amonijaka. Šezdeset posto (oko 3,6 miliona evra) investicije finansiralo je Javno komunalno preduzeće "Drugi oktobar" kroz kreditnu liniju sa nemačkom razvojnom KfW bankom, a preostali deo je donacija kroz međudržavni sporazum koji je zaključen između vlade Srbije i Nemačke. Pored predsednika Aleksandra Vučića, u poseti Južnobanatskom okrugu su i Igor Mirović predsednik Vlade Vojvodine, Zlatibor Lončar ministar zdravlja, Nikola Selaković generalni sekretar kabineta predsednika, Ivica Kojić šef kabineta predsednika, Branko Malović sa saradnicima, Marko Blagojević direktor Kancelarije za upravljanje javnim  ulaganjima i Zoran Drobnjak direktor "Puteva…

Vučić u Banatskom Novom Selu dočekan uz pogaču i so

Feb 10, 2019
Predsednik Aleksandar Vučić, u okviru kampanje "Budućnost Srbije" i posete Južnobanatskom okrugu, obišao je gazdinstvo porodice Maksimović u Banatskom Novom Selu, gde je razgovarao sa poljoprivrednicima tog kraja.  Porodica Maksimović je predsednika dočekala na tradicionalan način, uz pogaču i so. Gazdinstvo porodice Maksimović, koje se prostire na blizu 500 hektara zemljišta, poseduje 380 grla stoke, a godišnje proizvede oko 750.000 litara mleka. Uzgojem stoke bave se od 2003. godine i najavljuju proširenje kapaciteta za 150 junadi u tovu.  Sa predsednikom Srbije su i predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, Branko Malović sa saradnicima i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28