Vesti

Fašanke u Grebencu

Feb 21, 2018
Decenijama unazad, u vreme takozvanih „Belih poklada“, Grebenčani spremaju fašanke, po ugledu na karnevale koji su organizovani u Beloj Crkvi još od 1828. godine, a naročito u periodu od 1911. godine pa do Drugog svetskog rata.

Država osniva registar neplaćenih računa

Feb 21, 2018
Privrednik koji svoju fakturu ne prijavi Upravi za trezor neće moći da naplati robu i uz to će platiti kaznu od 100.000 do dva miliona dinara,  piše "Politika". Vlasnik privatnog preduzeća koji, na primer, bolnici isporuči medicinsku opremu, više neće moći da naplati svoju robu ako račun ne registruje u novoosnovanom Centralnom registru faktura. I ne samo to – ukoliko se njegova faktura ne nađe u ovoj elektronskoj bazi neplaćenih računa, koja je osnovana pri Upravi za trezor, preduzetnik bi mogao da plati i kaznu koja se kreće od 100.000 do dva miliona dinara. Ovo su ključne novine izmena i dopuna Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koje su usvojene u decembru prošle godine. Registracija privrednika obavljaće se u Upravi za trezor, a državne institucije su ovih dana svojim dobavljačima iz privatnog sektora poslale obaveštenje o novom načinu isplate. Zvanično, ova elektronska baza računa trebalo bi da počne sa radom već 1. marta. Izvor: politika.rs    

Uskoro novi konkurs za kupovinu kuća za bračne parove u Vojvodini

Feb 21, 2018
Bračni parovi i osobe koje su u dužim vanbračnim zajednicama u Vojvodini uskoro će imati novu mogućnost da konkurišu za dobijanje besprovratnih sredstava za kupovinu kuće na selu, sa okućnicom. Zavod za ravnopravnost polova ponovo će od marta imati konkurs za dodelu novca mladim parovima, koji se sprovodi od 2015. godine i svake godine prima na stotine prijava zainteresovanih. Reč je o četvrtom po redu konkursu, vrednom 30 miliona dinara, koji će, prema rečima direktorke Zavoda za ravnopravnost polova Diane Milović, skućiti 30 parova.  - Prošle godine su na naš konkurs za kuće na selu stigle čak 283 prijave, što nam govori da je ineteresovanje uvek ogromno. Sve zainteresovane pozivamo da se sa pitanjima obrate pisanim putem, a imaće dva meseca da se prijave, navodi Diana Milović. Cilj konkursa je afirmacija života na selu, oživljavanje ruralnih sredina i ekonomsko osnaživanje žena, s obzirom na to da postoji prilika da se kuća ravnopravno uknjiži na muškarca i na ženu.  Do sada su parovi izrazili najveće interesovanje za kupovinu kuća u Bačkoj. Takođe, Zavod za ravnopravnost polova ove godine počinje pilot-program okruglih stolova u seoskim sredinama u kojima ne postoji adekvatna služba zdravstvene zaštite. Zavod je konstatovao da postoje sredine u kojima žene nemaju mogućnost da budu ne samo adekvatno informisane, nego i lečene, te se nada da će u razgovorima sa ženama uspeti da ih osnaži da podele svoje probleme i obrate veću pažnju na svoje zdravlje.   Okruglim stolovima prisustvovaće lekar-specijalista ginekologije, koji inače ne postoji u ovim malim sredinama. Izvor: 021.rs

Muzej iz Bele Crkve jedini iz Evrope učestvuje na izložbi u Manježu u Moskvi

Feb 20, 2018
Izložbu "Časne epolete. Istorija Kadetskih korpusa od XVIII do XXI veka" organizuje Državni muzejsko-izložbeni centar ROSIZO, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, Centralni Manjež i galerija “Trijumf”. Otvaranje je zakazano za 22. februar, a publika će videti i šest predmeta koji se čuvaju u Beloj Crkvi.

Vanbračni partneri ne mogu automatski da nasleđuju jedan drugog

Feb 19, 2018
U Srbiji više od 200.000 ljudi živi u vanbračnoj zajednici, a iz ovakvog partnerskog odnosa rođeno je svako četvrto dete. Advokat Ivan Simić objašnjava da su bračna i vanbračna zajednica izjednačene pred zakonom.

Raspisani javni pozivi Nacionalne službe za zapošljavanje

Feb 19, 2018
Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive i konkurse, u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih Programom rada za 2018. godinu.

Objavljen spisak novih izbornih predmeta za gimnazijalce

Feb 19, 2018
Novi Plan i program nastave i učenja za opšte srednje obrazovanje, odnosno gimnazije uvodi novu paradigmu obrazovanja, jer pored dosadašnjeg tradicionalnog, predmetnog organizovanja nastave i razvijanja predmetnih znanja, sposobnosti i kompetencija uvodi kroz izborne programe, međupredmetnu povezanost, razvija međupredmetne i transverzalne kompetencije.

RFZO poziva građane da preuzmu svoje kartice zdravstvenog osiguranja

Feb 19, 2018
Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da je potrebno da se osiguranici koji nisu podigli svoje kartice zdravstvenog osiguranja (KZO) obrate svojoj filijali/ispostavi RFZO radi njihovog preuzimanja.
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Februar 2018 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28