eBelaCrkva

eBelaCrkva

Na reci Neri, granici između Srbije i Rumunije, tradicionalno se održava plivanje za Časni Krst, na praznik Bogojavljenje 19. januara.

Razvojni fond Vojvodine raspisao je nove konkurse za 2019. godinu. 

Pokrajinska vlada je donela rešenja o nominalnim iznosima koji će se iz pokrajinskog budzeta u 2019. godini izdvajati za mere pronatalitetne politike u AP Vojvodini.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) proglasio je narandžasti meteoalarm za celu Srbiju, koji ukazuje na potencijalno opasno vreme. Međutim, u Vojvodini je na snazi žuti meteo-alarm.


Prema najavljenim prognozama u Vojvodini tokom dana ui uveče očekuju se nove snežne padavine,. Slična situacija zdržaće se i u petak, kada senove snežne padavine u većoj meri očekuju na jugu Vojvodine, Sremu, južnom i srednjem Banatu.

Pogledajte prognozirane vremenske prilike za ovaj deo južnog Banata: 

naslovivremejbjaniuar2019evvrsacev

U Kruščici je obeležen praznik  Sveta tri kralja .

Vlada Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom raspisao je Javni konkurs za podnošenje predloga programa na Programski konkurs za unapređenje položja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji u 2019. godini.


Predmet ovog konkursa je finansiranje ili učešće u finansiranju programskih aktivnosti saveza udruženja osoba sa invaliditetom na republičkom ili pokrajinskom nivou koji aktivnosti realizuju neposredno, ili kroz rad lokalnih udruženja u svom sistemu, sa ciljem unapređenja položaja osoba sa invaliditetom. 

Sredstva za ovaj konkurs obezbeđena su u okviru budžeta Republike Srbije, u Budžetskom fondu za programe zaštite i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, u ukupnom iznosu od 270.000.000,00 dinara čime se obezbeđuje finansiranje ili učešće u finansiranju sprovođenja aktivnosti koji za cilj imaju poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom kroz:

- Poboljšanje pristupačnosti informacija i otklanjanja komunikacijskih barijera; 

- Sprovođenje stimulativnih i inkluzivnih programa radi što potpunijeg učešća osoba sa invaliditetom u životu šire društvene zajednice;

- Podizanje nivoa svesti zajednice i izgradnju kapaciteta organizacija radi stvaranja jednakih mogućnosti za što samostalniji život osoba sa invaliditetom.

Podnosioci predloga programa moraju ispunjavati sledeće uslove:

• da su registrovani kao savezi udruženja građana najmanje pet godina, sa sedištem u Republici Srbiji, čija je oblast delovanja zaštita i unapređenje položaja osoba sa invaliditetom;

• da u svom sastavu imaju najmanje tri lokalna udruženja koja imaju iskustva i neposredno sprovode aktivnosti u realizaciji programa iz oblasti unapređenja položaja osoba sa invaliditetom;

• da su direktno odgovorni za pripremu i realizaciju programa i 

• da su ranije preuzete obaveze iz ugovora sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja blagovremeno, efikasno i u potpunosti izvršili.

Obrasci konkursne dokumentacije se mogu preuzeti u elektronskoj formi sa internet prezentacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u delu Konkursi www.minrzs.gov.rs i Portalu e-Uprava www.euprava.gov.rs.

Celokupna dokumentacija se dostavlja u jednom overenom, odštampanom primerku (pečat i potpis odgovornog lica) poštom preporučeno ili ličnom dostavom.

Zajedno sa štampanom i overenom dokumentacijom neophodno je dostaviti i elektronsku verziju iste na CD-u.Predlozi programa se dostavljaju zaključno sa 20. januarom 2019. godine, u zatvorenoj koverti, na adresu:
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Nemanjina 22-26, Beograd.

Na koverti obavezno treba naznačiti puno ime i adresu pošiljaoca, naziv programa i sledeći tekst: „ZA PROGRAMSKI KONKURS – NE OTVARATI”.

Ceo tekst konkursa možete pročitati: OVDE

Srpska pravoslavna crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Julijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić.


Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. 

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara, Božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Na Božić se okuplja cela porodica. Tada se česnica okreće u smeru kretanja Sunca. Kao žrtva se najčešće prinosi prase, koje predstavlja nagradu ukućanima za četrdesetodnevni post.

Običaj nalaže da ukućani prvog gosta na Božić, položajnika, daruju poklonima i goste najbolje što mogu, jer on simbolizuje božanstvo.

Redakcija prvog vršačkog informativnog portala evrsac.rs  svim građanima koji slave ovaj veliki praznik, želi da Božić proslave u porodičnoj ljubavi i da ih Gospod blagoslovi mirom, zdravljem i svakim napretkom.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ)  saopštio je da će u Srbiji danas 5. januara posle podne i uveče na severu zemlje, napadati 5 do 10 cm snega.


Kako je saopšteno, tokom noći ka nedelji i u nedelju u ostalim krajevima oko 10 cm snega, a u zapadnim, centralnim i južnim krajevima i u planinskim predelima lokalno i više.

Duvaće jak, u planinskim predelima olujni, severni i severozapadni vetar uz vejavicu i stvaranje snežnih nanosa.

Pogledajte prognozirane vremenske prilike za ovaj deo južnog Banata:

vreme5119jbvremesnegevjb